Nytt postdoktorsavtal på plats

Idag träder det nya postdoktorsavtalet i kraft, som gör det möjligt att anställa postdoktorer i totalt tre år: två år plus ytterligare ett. Det är ett efterlängtat och mycket välkommet avtal, som ansluter bättre till internationell praxis – även om fyra år hade varit ännu bättre! Tidigare har många institutioner använt den tvååriga allmänna visstidsanställningen för att i praktiken förlänga sina postdoktorer, och därmed öka deras möjligheter till meritering och till att vidga fönstret för att exempelvis kunna söka biträdande lektorat. När ”nya LAS” träder i kraft vid halvårsskiftet är ”alvan” tänkt att ersättas av en ettårig särskild visstidsanställning. Tack vare postdoktorsavtalet kommer detta i praktiken att betyda att det totala tidsfönstret är detsamma om man även framgent skulle vilja utnyttja möjligheten att förlänga en postdoktor. Men framför allt är det både tydligare och mer transparent att de som de facto är postdoktorer också benämns så. Dagens nya avtal är därför ett viktigt steg i arbetet för mer transparenta karriärvägar för unga forskare. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s