#sticktoscience

Stick to Science – med denna hashtag lanseras idag en signeringskampanj på nätet för en öppen och inkluderande ERA – European Research Area. Lanseringen sker inom ramen för konferensen Horizon Europe: The First Assessment, under rubriken ”Science without Borders: Why European trusted partnerships matter more than ever”. 

Initiativet, som kommer från forskarsamhället, är en appell för öppen och gränsöverskridande samverkan mellan europeiska aktörer inom forskning och innovation. Det är en direkt replik på att avtalen med Schweiz och Storbritannien om forskningssamverkan har försenats, på grund av politiska stridigheter som inte har med forskningen att göra. Givet de stora globala samhällsutmaningar vi står mitt i – klimatkris, pandemi, osv – är behovet av högkvalitativ forskning över geografiska gränser stort. Att i ett sådant läge låta politiska åsiktsskillnader hindra forskningssamarbeten gynnar i ett större perspektiv knappast samhällets behov. 

Stockholms universitet är en av förundertecknarna till uppropet, som nu också är öppet för individuell signering.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s