Situationen i Ukraina

Att den ryska invasionen i Ukraina har försatt Europa i en krissituation utan motstycke sedan andra världskriget, med förödande konsekvenser för den ukrainska civilbefolkningen, står skrämmande klart – vilket ju den svenska regeringen också med kraft har betonat. 

Som universitet är det vår särskilda uppgift att stå upp för grundläggande värden som akademisk frihet och yttrandefrihet. Universiteten i Ukraina har nu tvingats stänga på grund av invasionen, vilket givetvis får allvarliga konsekvenser inte bara för forskning och utbildning utan för enskilda och för hela samhället. Samtidigt finns i krig och kris en påtaglig risk för desinformation av olika slag, och här är det också vår uppgift som universitet att hålla det kritiska tänkandet högt. 

De tio universiteten i CIVIS-alliansen, som Stockholms universitet är en del av, har publicerat ett uttalande om den pågående krisen. Här överbryggas gränserna i Europa mellan öst och väst, nord och syd, med utgångspunkt i vårt gemensamma uppdrag som europeiska universitet. 

Som alla andra lärosäten har Stockholms universitet undersökt medarbetares och studenters eventuella kopplingar till Ukraina för att vid behov kunna erbjuda stöd. Nu står vi också beredda, tillsammans med Scholars at Risk, att bistå kollegor och studenter på flykt så gott vi kan – och det riskerar att bli snar verklighet. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Situationen i Ukraina

  1. Pingback: Ukraina – Dekanbloggen

  2. Situationen i Ukraina är fruktansvärd. De ryska terroristerna bombar staden Charkiv, som har det största antalet universitet i Ukraina. Dessutom var det många utländska studenter där och nu letar de efter en trygg plats att bo och fortsätta sin utbildning. Jag tror att CIVIS kommer att göra en stor gärning för att stödja dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s