Universitetets forskare stödjer Ukraina

Veckorna går och kriget i Ukraina fortsätter med oförminskad styrka, trots omvärldens fördömanden och sanktioner och trots både medlingsinsatser och förhandlingsförsök. Konsekvenserna är förödande både för landet som helhet och för alla individer som drabbas, inte minst civilbefolkningen och de många som nu befinner sig på flykt. 

Det är lätt att känna sig maktlös inför krafter som vi knappast kan påverka, men detta har inte lett till passivitet. Tvärtom är det starka engagemanget för Ukraina från medarbetare och studenter vid universitetet otvetydigt, och initiativen är många. Listan kan göras lång, men här är några exempel;

Institutioner och enskilda forskare med sakkunskap är aktiva i att sprida sin och kollegors kunskap. Så till exempel Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, som står bakom en rad arrangemang som belyser kriget och Ukrainas situation ur olika synvinklar, och som även planerar ett par nya fristående kurser kring Ukraina inför hösten.

Många har föreslagit mer konkret bistånd, bland annat i form av bland annat first aid kits, eller en välgörenhetstillställning runt ett populärvetenskapligt program. Som statlig myndighet har vi inte möjlighet till detta, men inget hindrar naturligtvis enskilda anställda att agera som individer. Sådana privata initiativ finns det också gott om. Exempelvis har flera medarbetare med styrelseuppdrag i diverse stiftelser agerat den vägen för att initiera donationer eller annat stöd till Ukraina eller ukrainska forskare. 

Gällande stöd till forskare och studenter finns även en rad bredare ansatser, dit en rad av SU:s institutioner och forskare anslutit sig. Det gäller till exempel listan ”Labs supporting Ukrainian scientists” som publicerades i början av mars, dit flera kemilabb vid SU har anslutit. Ett annat initiativ är #ScienceForUkraine, en databas dit forskare runt om i världen kan ansluta för att välkomna ukrainska forskare och studenter inom ramen för forskar- och studentmobilitet. 

Flera har också kunnat bistå enskilda individer som på grundval av tidigare kontakter sökt sig till SU – eller i ett fall till vår samarbetspartner Naturhistoriska riksmuseet. Det har handlat om alltifrån att söka stöd från SSF:s utlysta medel, ordna med affiliering eller lysa ut en anställning till att hjälpa till med bostad. 

För den som behöver råd och stöd kring möjligheten att erbjuda plats åt forskare via Scholars at Risk eller mer allmänt kring vad som kan göras finns nu ett organiserat samarbete inom universitetsförvaltningen. Johanna Wiklund på Studentavdelningen, ansvarig för arbetet med SAR, är tillsvidare kontaktperson för detta. 

Jag skriver denna blogg från Bologna, där jag befinner mig på några dagars möte med Magna Charta Observatory, den globala väktaren för akademiska kärnvärden. Det land som har flest signatärer av Magna Charta-överenskommelsen – med inte mindre än 79 universitet – är just Ukraina. Det stämmer till eftertanke – och manar till handling. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s