Internationella utblickar

I förra veckan var jag med mina rektorskollegor i Paris, dit vi reste med UKÄ som genomför regelbundna rektorsresor inom ramen för sitt uppdrag om chefsutveckling för rektorerna. Det var ett späckat program, där vi första dagen fick ta del av aktuella nyheter från olika organisationer stationerade i Paris – UNESCO, OECD, IAU – men också från EU-kommissionen och EUA, och andra dagen träffa ett antal kollegor från SUHF:s motsvarighet France Universités och utbyta erfarenheter. Inramningen kunde inte ha varit bättre – första dagen i den unika miljön i Cité Universitaire, där vi också fick besöka det svenska studenthemmet, andra dagen på Institut Suédois, det vackra kulturhuset i Maraiskvarteren. På kvällen var både franska och svenska deltagare inbjudna till det svenska residenset av ambassadör Håkan Åkesson. Dagarna gav många intressanta utblickar, först globalt, sedan europeiskt och till sist med fokus på fransk-svenska perspektiv. Särskilt givande var den andra dagens diskussioner, där – till trots för olikheter på systemnivå – våra franska kollegor konstaterade att den lista på aktuella svenska utmaningar som Stefan Bengtsson presenterade lika gärna hade kunnat rubriceras som aktuella franska utmaningar: autonomi och akademisk frihet, finansiering, forskningsetik, meritbedömning, öppen vetenskap – med mera. 

Veckan fortsatte sedan för min del i de internationella kontakternas tecken. På onsdagen deltog jag i styrelsemöte vid Aarhus universitet, där det viktigaste beslutet var att rektor Brian Bech Nielsen, tillträdd 2013, nu fick fem års omförordnande. Det gläder mig för Aarhus skull, men också för egen del att få behålla denna kontakt med en uppskattad kollega. Jag är också övertygad om att erfarenhetsutbytet med ett annat nordiskt lärosäte, där vi delar så många förutsättningar, är av särskild vikt för oss vid Stockholms universitet. 

På fredagen hade jag så glädjen att, tillsammans med mina kollegor Sigbritt Karlsson på KTH och Dame Nancy Rothwell i Manchester, tala vid avslutningen av en forskarworkshop inom ramen för samarbetet med University of Manchester, KTH och SU, som fokuserat på sex möjliga samarbetsområden: Digital trust, privacy and security; Sustainability & circular economy; Molecular bioscience; Water; Inequalities in HE; Quantum Science. Vi fick höra redovisningar från de sex temagrupperna, och det var tydligt att man arbetat mycket ”hands-on” i syfte att verkligen åstadkomma konkreta resultat i form av projektsamarbeten. Manchestersamarbetet bedrivs utifrån forskarworkshops som drivs bottom-up utifrån gemensamt identifierade intressen, och med såddpengar som medel för att stimulera större projektansökningar – en beprövad metod som har visat sig ge goda resultat. 

Imorgon har vi styrgruppsmöte i Stockholm trio där det internationella spåret fortsätter, med bland annat diskussioner om vårt gemensamma Brysselkontor, liksom om trions konferens Stockholm +50 den 1 juni, i samband med firandet av 50-årsjubileet för Stockholmskonferensen 1972. 

Sedan är det snart dags för några dagars välbehövlig påskledighet. Jag ber att få önska både medarbetare och studenter en Glad påsk!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s