Aprilveckor i framtidens tecken

Det har hunnit gå flera, ovanligt intensiva veckor sedan rektorsresan till Paris. Då hade Stockholms universitet just fått den sista av de nya universitetsbyggnaderna i Albano överlämnad från Akademiska hus – hus 1, där nu matematik, specialpedagogik och SRC flyttar in. 

När statsrådet Anna Ekström sedan besökte Stockholms universitet var Albano den självklara platsen för givande möten och forskarpresentationer, och i samma vecka lämnade även universitetsstyrelsen sin vanliga mötesplats i Bloms hus för att hålla sammanträde i de nya lokalerna. Visst är det fina hus som vi nu lämnar i Kräftriket, men den nya miljön är skapad för universitetets verksamhet. Det främsta kvittot på att det fungerar är att studenterna från första dagen tagit platsen i bruk, och nu fyller och utnyttjar alla nya studieplatser och informella lärandemiljöer – vilket är särskilt roligt att se efter pandemiårens öde campus. Den nya miljön passade också särskilt bra som inramning till styrelsens initiala diskussioner om universitetets strategier framöver. Strategiarbetet står också i fokus för vårens tre prefektmöten med universitetsledningen, där det sista äger rum imorgon. 

Själv har jag just kommit tillbaka från Budapest, där European University Association under veckan hållit sin årskonferens på temat University values: what, why and how?, med brett deltagande från hela Europa. En fråga som återkom i flera sammanhang under dessa dagar var den nära förbindelsen mellan universitetsstrategier och akademiska kärnvärden. Till exempel har vårt partneruniversitet i Helsingfors nyligen tagit fram ett nytt strategidokument, där just universitetets gemensamma värderingar utgör grunden för olika vägval. Även för Stockholms universitet kommer det nya strategidokumentet att, liksom i de senaste strategierna, i hög grad fokusera på vårt kärnuppdrag som universitet och hur vi ser på vår roll i samhället. 

Förra veckans absoluta höjdpunkt var dock en lunch i Rikssalen på Uppsala slott, med anledning av storslagna donationer till Uppsala universitet, Stockholms universitet, Kungliga konsthögskolan och Kungliga musikhögskolan från entreprenören Sverker Lerheden. I Stockholms universitets fall handlar det om 100 miljoner till Matematiska institutionen, med fokus på stöd till postdoktorers forskning. Det är med stolthet och tacksamhet som universitetet tar emot denna unika gåva, som vi kommer att förvalta väl. Och jag vill varmt gratulera våra matematiker! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s