Politik och akademi, i Danmark och i Almedalen

Jag skriver detta i Danmark, där jag tillbringat de senaste tre dagarna. Först på SUHF:s internat med styrelsen, som vartannat år brukar åka på studieresa; nu var det på grund av pandemin tre år sedan sist, då vi var i Berlin. I år valde vi alltså att besöka vår systerorganisation Danske Universiteter i Köpenhamn, där vi fick en fyllig introduktion till de frågor som rent allmänt står på agendan i Danmark, men också specifika dragningar bland annat om forskningsfinansieringen och dess utmaningar och om systemet för politisk styrning av danska universitet. Därefter fortsatte jag direkt till Middelfart på Fyn, där Aarhus universitets styrelse höll sitt årliga internat.

Flera teman gick – naturligt nog – igen mellan de båda internaten, såsom den aktuella danska utflyttningsreformen avsedd att sprida utbildningar över hela landet. Vissa ramar var givna, men de åtta universiteten har i övrigt valt att göra en egen överenskommelse kring vad som ska flytta eller läggas ned. Det ingick också i bilden att universiteten i de stora städerna fått ett beting att dra ner eller flytta ut sin verksamhet, i syfte att få fler studenter att studera på landsbygden. Återkommande var också humanioras trängda ställning i vårt grannland – i nedläggningstider är det gärna där man skär först, vilket ökar pressen efter flera tidigare reformer som redan slagit hårt mot de humanistiska ämnena. Intressant nog fick vi på Aarhusinternatet också besök av departementschefen, som gav en lägesbild från sin horisont. Det handlade om forskningsfinansiering – bland annat om balansen mellan offentlig och privat finansiering, om utmaningsdriven forskning och hur strategiska prioriteringar bäst görs – om akademisk frihet och om vikten att möta samhällets behov med utbildningar på alla nivåer. Det är uppenbart så att de centrala frågorna på agendan i hög grad är desamma i våra grannländer, om än ibland med lite olika tonvikt. Jag återvänder hem fylld av intryck och med en hel del nya perspektiv att begrunda över sommaren.

I början av nästa vecka gör jag ett par dagars visit i Almedalen, där SUHF arrangerar ett antal seminarier. Först ut är presentationen av en rapport om hat och hot mot forskare, som tagits fram i samarbete med SULF och Nationella sekretariatet för genusforskning. Så har SUHF sitt traditionsenliga eftermiddagsseminarium, denna gång uppdelat i tre kortseminarier på teman motiverade av att det är valår: ”Vad vill regeringen och näringslivet ha ut av högskolan?”, ”Vad behöver högskolan för att säkra kompetensförsörjningen?” samt ”Släpp högskolan fri, är det svårt?”. Slutligen har vi också vårt årliga gemensamma seminarium med SFS, i år på temat ”Är den akademiska friheten hotad?”. Det blir med all säkerhet intensiva dagar, som för min del avslutar en sällsynt hektisk termin.

Men redan nu vill jag passa på att önska alla läsare av denna blogg en riktigt god, vilsam och inspirerande sommarledighet!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s