Grundforskningen på valdagen

Förra lördagen firade Göran Gustafssonstiftelsen sitt 30-årsjubileum i Stadshuset. Det föregicks av en eftermiddag på KVA, även tillgänglig online, med föreläsningar av ett antal pristagare följd av en paneldebatt om forskningens förutsättningar och finansiering. En vecka senare intog vetenskapen återigen Stadshuset, nu i form av Karolinska institutets promotionshögtid med rekordmånga nya doktorer. Som en minsta gemensam nämnare mellan dessa bägge evenemang löper frågan om grundforskningen – inte minst som förutsättning för att finna lösningar vid samhällskriser och andra utmaningar, där det snabba framtagandet av vacciner vid den ännu pågående pandemin numera är standardexemplet. Grundforskningen hamnade också i fokus på ett schweizisk-svenskt seminarium som nyligen ägde rum i Zürich med anledning av 100-årsjubileet av Einsteins Nobelpris, med deltagande av ett antal företagsledare, innovationsmyndigheter och statssekreterare samt universitetsrektorer. Temat var innovation – men VD för Roche stack ut hakan genom att förorda att alla statliga medel borde riktas mot att säkra grundforskningen. Även ordföranden för den schweiziska rektorskonferensen betonade det starka – och inte sällan förbisedda – sambandet mellan grundforskning och innovation. Politisk klåfingrighet som på kort sikt vill styra forskningen hit eller dit för att snabbt lösa den ena eller andra samhällsutmaningen riskerar däremot att kortsluta vetenskapens nödvändiga långsiktighet. 

Idag, på den svenska valdagen, kan man konstatera inte bara att forskningen i hög grad lyst med sin frånvaro i valdebatten – så brukar det ju vara – men också att många aktuella ställningstaganden från politikerna går stick i stäv mot vad forskningen faktiskt visat i olika frågor, inte minst klimatfrågan. Det är bara att hoppas att vår kommande regering väljer ett mer långsiktigt perspektiv, i synnerhet inför arbetet med nästa forskningspolitiska proposition. Där är något av det viktigaste att återigen påminna just om grundforskningens helt avgörande betydelse. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s