Veckan som gått – ur universitetets perspektiv

För Stockholms universitets vidkommande innehöll regeringens budgetproposition inga överraskningar, utöver det glädjande beskedet att vi tillförs 750 000 för vår sjukhusfysikerutbildning. Tanken är också att denna summa ska dubbleras 2024. Tillsammans med övriga lärosäten som bedriver denna bristutbildning hade vi skrivit till den förra regeringen för att påtala att utbildningen är kraftigt underfinansierad. Även om de nu tillförda medlen är mer blygsamma än de som äskades, utifrån faktiska kostnader, är det en värdefull signal om att detta är en samhällsviktig utbildning som Stockholms universitet fortsatt ska ge. 

Utbildningsminister Mats Persson träffade samtidigt i veckan lärosäten och andra myndigheter under utbildningsdepartementet i ett möte där han presenterade propositionen – ett första viktigt dialogtillfälle med ansvarigt statsråd. På många frågor som ställdes vid mötet finns naturligt nog ännu inga svar, utöver att regeringen avser att följa dem noga. Särskilt positivt i detta möte var dock försäkran att det inte finns några planer från regeringens sida på att dra in myndighetskapital. I de ekonomiskt ansträngda tider vi befinner oss var det ett välkommet besked. Stockholms universitet har dock, till skillnad från många andra lärosäten, redan förbrukat stora delar av sitt myndighetskapital genom strategiska satsningar av olika slag, efter återkommande signaler från flera regeringar om problemen med ackumulerade myndighetskapital, så för oss blir tyvärr bufferteffekten lägre. 

Under veckan har Stockholms universitet även stått värd för Arbetsgivarverkets årliga Arbetsgivardag som ägde rum i Aula Magna. Den brukar numera hållas hos någon av myndigheterna – ett värdefullt sätt att få en glimt av andras verksamhet. I år talade Pontus Johnson, professor i säkerhet och information vid KTH, Therese Naess, chef för Nationellt cybersäkerhetscenter och ÖB Micael Bydén på temat säkerhet, cyberhot, verksamhetsutveckling och tillit – onekligen högaktuella teman för alla myndigheter, inte minst lärosätena. Vid regeringens förvaltningspolitiska seminarium, som avslutade dagen, talade civilminister Erik Slottner om regeringens planer på förvaltningspolitikens område. 

Samtidigt lanserades i Aix-en-Provence en ny period för CIVIS, den europeiska universitetsallians där Stockholms universitet deltar. En delegation från universitetet var på plats – själv deltog jag dock denna gång endast digitalt. Alliansen består idag av elva universitet i Europa samt en associerad grupp med sex afrikanska universitet. En ny period med delvis ändrade villkor för finansieringen från EU-kommissionen innebär nya administrativa utmaningar, men färdriktningen står fast, inte minst arbetet med ”hubbar” för att utveckla studentmobilitet och gemensamma utbildningar med fokus på olika samhällsutmaningar – som klimat, energi och miljö, den hub som Stockholms universitet är värd för och där ett nytt, gemensamt masterprogram nu står redo att lanseras. Ett ökat samarbete med europeiska universitet har varit en del i universitetets strategier under alla mina år som rektor. CIVIS ger nya och unika förutsättningar att förverkliga detta, samtidigt som öppningen mot de afrikanska partneruniversiteten också innebär många möjligheter. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s