I veckan som gått har ett tjugotal franska rektorer och vicerektorer besökt Sverige under tre dagar, dels för att träffa kollegor inom SUHF – en svarsvisit till det besök vi svenska rektorer gjorde i Paris i våras – dels för att delta i ett trilateralt möte om europeiska universitetsallianser, gemensamt organiserat av de franska och tyska ambassaderna, med allianser mellan (bland annat) franska, tyska och svenska universitet som sin målgrupp. Den första, fransk-svenska delen av mötet hölls på Stockholms universitet, i Albano.
Den franska delegationen hade bland annat önskat innovation som tema, med tanke på Sveriges roll som topprankat innovationsland – här hade vi en rad utmärkta presentationer både av den övergripande frågan om framgångsfaktorer och av enskilda exempel. Vi fick också möjlighet till utbyte om Sveriges kommande ordförandeskap i EU, i relation till de franska erfarenheterna som ordförandeland i våras. Det ställde skillnader mellan våra länder i blixtbelysning – men visade också på möjligheter till fortsatt dialog universiteten emellan i de frågor som är särskilt viktiga för oss. Sist, och kanske allra viktigast, hade vi akademisk frihet som ett nyckeltema, en absolut kärnfråga för både franska och svenska lärosäten. Vi är – bland mycket annat – helt eniga om behovet av att grundlagsskydda den akademiska friheten.
Jag är övertygad om att dialoger av detta slag är helt nödvändiga i en värld där hoten mot demokrati, yttrandefrihet och akademisk frihet bara ökar. Att utbyta erfarenheter och främja samverkan mellan lärosäten i olika länder är då ett sätt att gemensamt och aktivt istället utveckla dessa hotade värden.