Möte med universitetsstyrelsen

Idag har universitetsstyrelsen haft sitt första sammanträde för året, och som brukligt ägnades en försvarlig del av tiden åt årsredovisning, med en fyllig rapport om året som gått 2022, och budgetunderlag för perioden 2024-2026, som nu ska sändas in till regeringen. Enligt direktiven ska det bland annat innehålla myndighetens intäkter och kostnader, uppgifter om investeringar med mera, samt redogöra för universitetets prioriteringar och överväganden i aktuella och viktiga frågor av budgetkaraktär. 

Men en viktig del av sammanträdet är också rektors rapport om aktuella frågor, och där fanns idag en del nyheter. Exempelvis är vi som myndigheter ålagda att vidta energibesparingsåtgärder, och där har universitetet bland annat ändrat drifttiden för ventilation och sänkt temperaturen en grad i de byggnader där detta har effekt på energikonsumtionen. Vidare har vi drivit en intern kampanj, ”Varje kilowattimme räknas”. Jämfört med motsvarande period 2018 – 19 har detta lett till att vi under perioden från oktober 2022 till och med januari 2023 har minskat vår elförbrukning med 11,6%.

Igår beslutades också om en rapportering till Naturvårdsverket, som vi likaså är ålagda, om hur våra utsläpp från flygresor har förändrats från 2019 till 2022. Det handlar om en rejäl minskning med hela 44%, vilket är ett utmärkt resultat – även om det givetvis skedde en ökning mellan 2021 och 2022. Givetvis blir också det verkligt kritiska att se hur stor uppgången blir under 2023. Till stöd för det fortsatta arbetet finns universitetets ambitiösa klimatfärdplan och vår nya mötes- och resepolicy. 

Styrelsen var med rätta imponerad – och jag vill verkligen vidareförmedla det och understryka betydelsen av det stora engagemang och ansvarstagande som så många enskilda medarbetare visar prov på, såväl vad gäller energibesparingar som utsläpp från flygresor. Det finns all anledning att känna stolthet över detta!

Universitetsstyrelsens möten brukar avslutas med någon form av verksamhetspresentation. Idag var det Martin Högbom från Institutionen för biokemi och biofysik – först ut i en serie av Wallenberg Scholars – som gav en mycket spännande presentation av sin aktuella forskning. Det är viktigt att universitetsstyrelsen påminns om att vi inte främst är en myndighet med återrapporteringskrav, utan ett levande universitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s