Med HS-forskningen i fokus

Det har varit sportlovsvecka i Stockholm med lite fler luckor i kalendern än vanligt. Kanske just därför har såväl huvudsekreteraren för humaniora och samhällsvetenskap från Vetenskapsrådet Stefan Svallfors tillsammans med koordinator Anders Sundin, som verkställande direktören för Riksbankens jubileumsfond Marika Hedin tillsammans med forskningssekreterare Eva Stensköld, passat på att besöka Stockholms universitet vid olika tillfällen under veckan. Det har gett välkommet tillfälle för vårt humanvetenskapliga område att både få ta del av tankar och prioriteringar från våra två största finansiärer inom HS-forskning och att få presentera och diskutera områdets egna prioriteringar och profileringar. 

VR kommer den 29 mars att lansera sin nya forskningsöversikt för HS-området, där bland annat rekommendationerna nu presenterades – bland annat en maning till kraftfullt förstärkt finansiering av den fria forskningen och återhållsamhet med tematiska satsningar, främjande av det interdisciplinära, nationell samordning och flexibilitet gällande infrastruktur samt försvar av forskningens integritet och autonomi i förhållande till bland annat alltför långtgående krav på samverkan. 

RJ å sin sida presenterade sin nya strategi, som bland annat lyfter fram grundläggande forskning av högsta kvalitet med utgångspunkt i HS, gränsöverskridande forskning såväl disciplinärt som geografiskt samt forskning i samarbete, placeringen av HS i det offentliga samtalet samt kapacitetsbygge på området.   

När områdesreformen genomfördes vid Stockholms universitet för drygt tio år sedan var det framför allt i syfte att stärka vad vi numera kallar det humanvetenskapliga området, och utåt visa dess stora styrka och bredd. I synnerhet givet den starka betoningen på interdisciplinaritet och samarbete idag kan det konstateras att det var en helt riktig reform, som visat sig ge utdelning på många sätt, inte minst just genom samarbeten över fakultetsgränserna inom området och en gemensam forskningsberedning som vässar ansökningar och sporrar till att vetenskapligt flytta fram positionerna inom området. Det har även skapat en samsyn inom området som ger helt andra förutsättningar för samtal med finansiärerna. Det är förstås också oerhört positivt och mycket uppskattat att både VR och RJ på detta sätt för en aktiv dialog med universiteten. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s