Ställningstagande mot hat och hot

Idag har SUHF:s förbundsförsamling, som sammanträder i Karlstad, fattat beslut om ett gemensamt ställningstagande mot hat och hot, som alla rektorer har signerat. 

Vi utgår från vårt kärnuppdrag som universitet och högskolor, att tradera kunskap, att skapa ny kunskap och att ifrågasätta existerande kunskap, som vi ska uppfylla inte bara internt inom lärosätena utan genom att verka i samhällets mitt. Idag oroas vi starkt över de uttryck för hat och hot riktade mot forskare och lärare som omvittnats alltmer under senare år, och som nu senast har beskrivits av ett antal klimatforskare i svensk press. Med vårt ställningstagande vill vi visa att detta är en utveckling som vi tar starkt avstånd ifrån och som vi uppfattar som ett direkt hot mot såväl den akademiska friheten som den personliga yttrandefriheten. Så här lyder vårt ställningstagande:

”Vi, rektorer för Sveriges lärosäten, arbetar aktivt för att forskningens resultat ska användas för att utveckla vårt samhälle och vår förståelse av det, samt uppmuntrar våra medarbetare att delta i samhällsdebatten. 

Vi fördömer alla typer av hot mot medarbetare på våra lärosäten när de genomför sådant som är lärosätets uppdrag. 

Vi kommer att polisanmäla de hot som kommer till vår kännedom.

Vi inför bredare stödåtgärder vad gäller förebyggande arbete och stöd efter att medarbetare utsatts för hot och trakasserier. På så sätt säkerställs att personalen får det stöd de behöver.”

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s