En minskad dokumentationssjuka för universitet och högskolor

Idag skrev utbildningsminister Mats Persson en artikel på SvD debatt där han utlovar en minskning av ”dokumentationssjukan” för universitet och högskolor, för att ge plats åt lärosätenas kärnuppdrag. Det vore en synnerligen betydelsefull insats från politikens sida. Faktum är ju nämligen att den politiska detaljstyrningen och kraven på uppföljning bara har ökat genom åren. Även om de tio år jag varit rektor, och därmed från frontplats kunnat iaktta förändringarna, i princip råkar sammanfalla med de år som Mats Persson nämner i artikeln måste man nog ändå konstatera att utvecklingen tog sin början redan dessförinnan, och därmed inte primärt handlar om färg på regeringen. New Public Management har funnits längre än så, och har påverkat utvecklingen mot allt mer omfattande och ingripande krav på utvärderingar och uppföljningar av allehanda slag. Men om politiken nu finner för gott att backa är det givetvis oerhört välkommet och viktigt. Jag instämmer till fullo i statsrådets slutsats, att vi inte når fram till världsklass inom forskning och utbildning genom fler handlingsplaner – det finns definitivt redan för många sådana som vi påtvingats utifrån, och denna byråkratisering av våra lärosäten är ett stort problem. Jag välkomnar därför i högsta grad den förändring som statsrådet nu aviserar. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s