KAW, myndighetsdialog och EUA

Veckan som gått innehöll för min del såväl det årliga mötet med huvudmannarådet för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på Täcka udden, som årets myndighetsdialog där rektor, prorektor, universitetsdirektör och planeringschef träffar företrädare för utbildningsdepartementet för en genomgång av verksamheten – i år diskuterades bland annat ekonomiska frågor och säkerhetsfrågor. 

Mötet på Täcka udden innehöll en rad viktiga presentationer med uppföljning av Wallenbergstiftelsernas satsningar. De är i sig unika genom sina oerhört betydande bidrag till svensk forskning – men viktigast av allt är ändå att programsatsningarna utformas utifrån samråd med universiteten och att dessa sedan involveras aktivt i styrningen av de olika programmen. Dialog och ansvar – det är två nyckelord för Wallenbergstiftelsernas arbetssätt. 

Två nyheter meddelades även vid detta möte. Styrelsen har fattat beslut om att OH-kostnader i framtiden kan uppgå till max 25%. Det är en mycket välkommen höjning från universitetens utgångspunkt, som kommer att minska den tvekan som prefekter och institutionsstyrelser ibland visat inför att våga söka medel från Wallenbergstiftelserna. Vidare meddelade ordföranden Peter Wallenberg att Sara Mazur vid årsskiftet efterträder Göran Sandberg som verkställande ledamot i KAW. Göran Sandbergs betydelse för KAW – och därmed för svensk forskning – kan inte överskattas. Genom ytterst gedigna granskningsprocesser och tydliga krav på ett internt prioriteringsarbete på universiteten, inte minst i jämställdhetsfrågor, har han gjort KAW inte bara till en framstående privat forskningsfinansiär, utan till en drivande kraft för förändring och utveckling av hela sektorn. Det är utmärkt att Sara Mazur redan under en tid verkat som vice verkställande ledamot och fyllt sin roll med såväl kompetens som engagemang. 

Senare under veckan reste jag till Gdansk, där European University Association höll sin årliga konferens, tillika General Assembly, där Josep M Garrell från Barcelona blev vald till ny ordförande och jag valdes in som ledamot i styrelsen. EUA kallar sig med rätta ”the voice of Europe’s universities” och spelar en ytterst viktig roll för att hävda universitetens position gentemot EU. Jag har även axlat ordförandeskapet för en ”task-and-finish”-grupp som under det närmaste året ska förbereda EUA:s vision inför EU:s tionde ramprogram för forskning. Vi hade vårt första möte under veckan, med många oerhört erfarna ledamöter – det kommer att bli mycket spännande! 

Om veckan på något sätt kan sammanfattas har den röda tråden genom alla möten varit forskningens helt centrala betydelse för samhället och dess utveckling, och inte minst då grundforskningen, som är förutsättningen för såväl oväntade tillämpningar som innovationer.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s