Universitetens roll

Idag har jag, tillsammans med prorektor och universitetsdirektören, tagit emot och lyssnat på företrädare för de propalestinska demonstranter som slagit läger på Stockholms universitets campusområde i protest mot kriget i Gaza. Redan i december förra året träffade jag och lyssnade på studentföreningen Stockholm Academics for Palestine, och tog emot en namninsamling från dem. Senare har även andra medarbetare vid universitetet träffat och lyssnat på företrädare för föreningen.  

Sedan i början av oktober förra året har kriget mellan Hamas och Israel medfört ett oerhört mänskligt lidande med stor blodspillan bland civilbefolkningen. Det är en humanitär tragedi som utspelar sig och jag är inte ensam om att önska ett omedelbart eldupphör och en snabb lösning för fred. 

Starka åsikter och ett djupt engagemang omger Mellanösternkonflikten. Runtom i Sverige, liksom i många andra länder, pågår manifestationer av olika slag, inte minst på universitetscampus. 

Såväl studenter som medarbetare vid Stockholms universitet har en given och grundlagsskyddad rätt att delta i det demokratiska samtalet och att uttrycka sina åsikter. Det är viktigt att demonstrationer och åsiktsyttringar genomförs med respekt för alla medarbetare och studenter och på ett sätt som gör att universitetets verksamhet kan fortgå. Universitetet vill värna en god arbetsmiljö, säkerhet och trygghet för alla studenter och medarbetare. Stockholms universitet är fast beslutet att främja en respektfull dialog och ömsesidig förståelse på campus. 

Ett lärosäte är inte vilken organisation som helst. Det är en plats för fri forskning och utbildning. Här skapas och utbyts idéer och kunskap oavsett politisk hemvist, religions- eller nationstillhörighet. Akademisk frihet, öppenhet och intellektuell mångfald är själva fundamentet för universitetens verksamhet. Det betyder också att öppenhet, dialog och kritiskt tänkande är viktigt, också i frågor som kan uppfattas som kontroversiella. Som det uttrycks i Chicagodeklarationen, som jag redan citerat i denna blogg: universitetet ska vara hem och beskyddare för kritiker, det ska inte självt vara en kritiker.

Stockholms universitet är dessutom en förvaltningsmyndighet under regeringen, och styrs som sådan av regeringen och behöver följa svensk lag, riktlinjer och direktiv. Som myndighet kan universitetet varken agera som en politisk organisation eller driva en egen utrikespolitik.

Stockholms universitet värnar internationella akademiska samarbeten, som ger ny kunskap för mänsklighetens bästa. Genom att upprätthålla en öppen dialog och internationella kunskapsutbyten kan forskare och lärosäten bidra till samförstånd och främja freden. 

Under en tid har det pågått diskussioner och ställts krav på olika ställningstaganden från lärosätenas sida. Det finns påtryckningar om att vidta åtgärder och införa sanktioner av skilda slag och att avbryta akademiska samarbeten med universitet i olika länder – just nu gäller det våra samarbetsavtal med israeliska universitet. Vid dagens dialogmöte gjordes flera jämförelser med de pausade samarbetena med ryska universitet, där dock – som jag tidigare bloggat om – såväl den svenska regeringen som europeiska instanser införde sanktioner mot Ryssland och önskade att alla myndigheters samarbeten med ryska motparter skulle avbrytas. 

Stockholms universitet kommer inte att inta en offentlig hållning i förhållande till israeliska lärosäten. Detsamma gäller Sveriges universitets- och högskoleförbund, som idag offentliggjort ett uttalande som finns att läsa på suhf.se.

På ett universitet ska det finnas plats för en pluralism av åsikter och uppfattningar, men också en möjlighet att hålla sig neutral och inte ta politisk ställning. I denna konflikt, liksom i så många andra, medverkar universitetets forskare för att ge sammanhang, analysera och tolka komplexa skeenden ur olika perspektiv, för att bidra till det omgivande samhällets samlade kunskap. 

Till sist – vi är många som har en uppriktig önskan om fred och slut på lidandet för alla som idag är drabbade av krigets fasor. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Universitetens roll

  1. Per skriver:

    Klokt resonerat och bra skrivet!

  2. Kristina Aldén skriver:

    Att värna om det demokratiska samtalet och frihet att uttrycka olika åsikter är givetvis viktigt för ett universitet såväl som för ett demokratiskt samhälle. Att söka och erhålla tillstånd för demonstration är ett sätt att upprätthålla trygghet och säkerhet vid demonstrationer. Hur säkerställer Stockholms universitet trygghet när tillstånd inte finns? Välkomnar Stockholms universitet alla demonstrationer oavsett om tillstånd för demonstration finns?

  3. Emma skriver:

    Argumentationen går inte ihop. Å ena sidan är samarbeten med israeliska universitet fredsfrämjande, och en fråga om akademisk frihet. Alltså en opolitisk fråga där universiteten själva beslutar.

    Å andra sidan är samarbeten med israeliska universitet utrikespolitik där universitet inte kan ha en egen åsikt, utan där regeringen bestämmer.

    Vart tog den akademiska friheten vägen?

    Självklart är det möjligt för SU att avsluta sina samarbeten med israeliska universitet på grund av att Israel inte lever upp till de krav som de interna riktlinjerna ställer för internationella samarbeten, exempelvis bristande respekt för mänskliga rättigheter, och risk för att svensk forskning används för att utveckla israeliska vapensystem.

    Vidare, att beklaga humanitära tragedier och mänskligt lidande är naturligtvis inte fel. Men det är mer lämpligt vid exempelvis en naturkatastrof än då det orsakas av grova och systematiska krigsbrott och brott mot mänskligheten. Att uttrtycka sin fasta övertygelse om att folkrätten måste följas borde väl ändå SU kunna göra? Eller är det också utrikespolitik?

    Det hade också varit på sin plats att nämna vilka civila som dör, det vill säga israeler den 7 oktober och palestinier från den 7 oktober till dagens datum. Båda sidor är inte lika hårt drabbade, och det är ganska osmakligt att framställa det så.

  4. Philip skriver:

    Att avsluta akademiska samarbeten med vissa universitet är inte att blanda sig in i utrikespolitiska frågor.

    Frågan är snarare om dessa Israeliska universitet ligger i linje med Stockholms universitets och Astrids grundläggande värderingar gällande mänskliga rättigheter, vilket inte klargjorts. Kan man med gott samvete påstå att universitet som har tränat och tränar IDF soldater (Hebrew University genom deras Talpiot program) som idag mördar tusentals människor i Gaza är rimliga universitet att ha samarbete med?

    Vidare vet vi alla redan att en akademisk bojkott inte handlar om att forskare ska bryta kontakten med varandra. Det handlar om en institutionell bojkott. Den akademiska friheten bland forskare är vi alla enade om. På samma sätt som forskare kan fritt välja vilka de samarbetar med, kan även universitet göra det – det krävs inte riktlinjer från regeringen. Universitet i Sverige är autonoma i dessa beslut. Universitetet valde att ha samarbeten med dessa Israeliska universitet och kan på samma sätt välja att avsluta dom.

    Att inte samarbeta med universitet stöder och medverkar till det folkmord som den israeliska regeringen just nu genomför är inte kontroversiellt.

    Gör om, gör rätt.

  5. Tack rektor! skriver:

    Tack rektor för denna klartänkthet och tydlighet!

    Ett universitet ska söka sanningen och öka kunskapen, nyansera och problematisera det förenklade. Själva motsatsen till att enögt betrakta och beskriva en svår konflikt.

    Att alla studenter och medarbetare ska känna sig trygga på universitetet är också en viktig del av akademisk frihet.

    Med önskan om ett slut på våldet och lidandet på båda sidor i Israel-/Palestinakonflikten.

Lämna en kommentar