Institutionsbesök inom samhällsvetenskaperna

Denna termin är vi en hel delegation från ledningen som går på institutionsbesök till samhällsvetenskapliga institutioner, institut och centra: rektor, prorektor, vicerektor för hs-området, områdeskanslichefen och tf förvaltningschefen.
Först ut var Institutet för internationell ekonomi, ett av universitetets främsta spetsforskningsinstitut, som huvudsakligen ligger bakom det ledande forskningsområdet politisk ekonomi, och som med sitt 50-årsjubileum förra året fick en väsentlig medelsmässig förstärkning för sin verksamhet. Det blir spännande att se resultaten.
Därnäst besökte vi Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap, som har hand om förskollärarutbildningen och därmed är en helt central aktör inom lärarutbildningen. Därtill finns en växande forskning på viktiga områden – bland annat hade institutionen vid vårt besök just fått betydande medel för forskning och tillämpning, tillsammans med Friends antimobbningscenter som invigdes samma vecka, från Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.
Vi har också besökt CHESS – Centre for Health Equity Studies, som är en helt central aktör bakom det ledande forskningsområdet ekonomisk, social och hälsomässig ojämlikhet. Nyligen utkom också en viktig rapport från Världshälsoorganisationen WHO om sociala faktorer bakom hälsoklyftor i Europa, där forskare från CHESS ingår. Forskningsinstitutet drivs i samverkan med KI.
Sedan stod Sociologiska institutionen i tur – en lika stor som välfungerande verksamhet. Såväl inom sociologi som demografi, ett ledande forskningsområde, bedrivs mycket stark forskning och utbildning med flera forskningsstöd på europeisk nivå.
I måndags besökte vi så Företagsekonomiska institutionen, en av våra största institutioner tillika en av våra mest efterfrågade utbildningar: en driven och diversifierad verksamhet, som jämte forskning och forskarutbildning håller hög internationell profil och är under kontinuerlig expansion. Institutionen har även en utvecklad verksamhet kring samverkansfrågor, bland annat genom karriärvägledning och alumnverksamhet. I nästa vecka kommer statsministern just i egenskap av alumn på besök till institutionens Homecoming day.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s