Terminsstart i trängsel

Så är terminen i full gång igen, med massor av studenter på campus. Det är alltid lika roligt, och det påminner varje gång – men i trängseln i år mer påtagligt än på länge – om vårt centrala uppdrag som universitet, att erbjuda forskningsanknuten utbildning av hög kvalitet till alla våra studenter. 

Passande nog valde KVA också att strax före terminsstarten offentliggöra sin rapport ”Forskningsanknytning. En nyckelfråga för den högre utbildningens kvalitet”, författad av Kerstin Sahlin, med lång erfarenhet och en rad tunga uppdrag genom åren inom såväl forskning som högre utbildning. Den läsvärda rapporten, liksom en debattartikel i SvD, argumenterar för att högre utbildning och forskning idag dras isär och att det krävs omedelbara insatser för att motverka detta. Här är inte platsen för att diskutera dess slutsatser, men det är lätt att hålla med i den viktiga grundtesen, att forskningsanknytningen av den högre utbildningen är helt nödvändig. Vid Stockholms universitet tycks detta nära samband också, enligt de anseendemätningar som nyligen genomförts genom Kommunikationsavdelningens försorg, vara en särskilt uppskattad kvalitet vid universitetet. 

Mitt i den första veckans myllrande campusliv drog vi i universitetsledningen oss samtidigt tillbaka ett par dagar på vår forskningsstation i Tovetorp, för att följa upp olika aktuella frågor och bereda höstens ärenden. Vi är ju i den sista perioden för sittande områdes- och fakultetsnämnder, och det är viktigt att föra i hamn de frågor som länge beretts eller behandlats inom områdena och som behöver avslutas för att inte nya nämnder ska behöva börja om med samma frågor. Dit hör universitetets digitaliseringsplan, som snart går ut på remiss. 

Terminens första möte med Områdesövergripande rådet har också precis ägt rum, där vi behandlade flera av dessa ärenden – inte minst det stundande inspelet till den forskningspolitiska propositionen. Det står helt klart att vi kan se fram mot en, både internt och externt, intensiv och spännande höst! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar