Veckan som gått: samverkan och ledningsfrågor

 

För min del har detta varit en vecka med flera samverkansuppdrag. I onsdags invigningstalade jag tillsammans med Torbjörn Rosdahl, i hans egenskap av ordförande i Mälardalsrådet, vid öppnandet av ett tredagarsseminarium i Stockholm och Uppsala för nätverket UniverCity Partnerships, ett globalt nätverk som knyter samman universitet, städer och regioner för att samarbeta kring samhällsutmaningar och innovationer, med fokus på universitetens roll för att bidra till hållbara och goda lösningar för morgondagens städer. Det passar Stockholms universitet som hand i handske, inte minst givet vår historia som är så nära förbunden med staden och dess utveckling.

På eftermiddagen var det dags för den årliga VA-dagen, ett halvdagsseminarium arrangerat av Vetenskap och allmänhet, en ideell förening där Stockholms universitet är en av medlemmarna. Som vanligt lockade den stort deltagande, denna gång för att diskutera den högaktuella frågan om öppen vetenskap i dess många dimensioner, från öppen tillgång och öppna data till medborgarforskning och RRI, dvs ansvarsfull forskning och innovation. Intressant var deltagarnas omröstningar om utmaningar och möjligheter, där behovet av ett förändrat meriteringssystem lyftes fram som det viktigaste när det gäller den omställning till öppen vetenskap vi står inför. Att Vetenskapsrådet nu ser över sina bedömningskriterier i beredningsgrupperna är både viktigt och välkommet.

Men veckan har också handlat om internt ledarskap och dialog. På torsdagen hölls det första av höstens prefektmöten, vars huvudtema denna gång var informationer från universitetsledningen i aktuella frågor, alltifrån budgetpropositionen till Albanobygget, från arbetsgivarfrågor till  strategiska rapporter från områdena. Gruppdiskussionerna, som inleddes av prorektor, ägnades det nya kvalitetssäkringssystem som nu är under uppbyggnad inom Stockholms universitet. Som alltid är prefektmötet ett viktigt tillfälle till informella utbyten inom universitetet som helhet.

I förmiddags talade jag tillsammans med förvaltningschefen på årets kurs Att vara chef, som riktar sig till nya prefekter, avdelningschefer inom förvaltningen med flera. Vi diskuterade chefsuppdragen inom statliga myndigheter, universitetens särart inom den svenska myndighetsfloran och till sist också frågor om personligt ledarskap. Deltagarna diskuterade också sinsemellan och redovisade vad de talat om. Det gav mycket tänkvärt tillbaka till oss i ledningen, bland annat om svårigheten att styra åt samma håll på olika nivåer i organisationen och de kommunikationsproblem som hänger samman med det, om utmaningar med personalproblem, prioriteringar och prefektskapets praktik – splittringen i att vara ledare på delprocent. Men det handlade också om möjligheterna, inte minst glädjen i att kunna använda den makt ledningsuppdragen ger för att faktiskt kunna förändra. Det är alltid inspirerande att se vilken kraft, energi och kunskap som finns på så många håll i vår stora organisation.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Veckan som gått: samverkan och ledningsfrågor

  1. Pingback: Dialog, Digitalisering, Delaktighet – VA-dagen 2016 om öppen vetenskap | Open access i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s