Konferensvecka och välkomstdag

Slutet av augusti är alltid en speciell tid på universitetet. Från sommarstiltjen, när campus ligger öde, sker övergången gradvis till terminsstarten, som regel med ett antal internationella vetenskapliga konferenser. I år hade jag glädjen att medverka som välkomsttalare vid tre av dem. Först och främst Logic Colloquium 2017, samarrangerad av Matematiska och Filosofiska institutionerna i samarbete med KTH, som utgjorde mittpartiet av det tre veckor långa evenemanget Logic in Stockholm, inlett med en veckas sommarskola och avslutat med ytterligare en konferens, Computer Science Logic, alla med SU som värd. Stockholms universitet hade också värdskapet för Resilience 2017, som samlat ett tusental deltagare på temat ”Resilience Frontiers for Global Sustainability”. Samma vecka ägde också Interspeech 2017 rum, ”Situated Interaction”, med ca tvåtusen deltagare, arrangerad i samarbete med KTH och KI. Den minsta gemensamma nämnaren för alla dessa tre konferenser, förutom att de samlat ett brett deltagande från hela världen, är deras tvär- eller mångvetenskapliga karaktär – här möttes forskare från ett stort antal olika discipliner för ett intensivt vetenskapligt utbyte. Gränsöverskridande är ett av Stockholms universitets kärnvärden – det är glädjande att på detta sätt se det omsatt i praktiken.

Igår var det så Välkomstdagen, den dag då campus på nytt fylls av myllrande studentliv. På morgonen hade jag först glädjen att hälsa våra nya lärarstudenter välkomna. Lärarutbildningen är en av våra viktigaste utbildningar – om inte den viktigaste – för framtiden, och jag var verkligen glad att se så många spända och förväntansfulla studenter på plats i Aula Magna. De behövs! Vid lunchtid var det så dags för en välkomsthälsning till övriga nya studenter. De fyllde aulan till brädden – alla kom inte ens in! Energin och spänningen i rummet gick inte att ta miste på – och detta förpliktar. Vår främsta uppgift som universitet är att erbjuda alla våra studenter en utbildning av högsta möjliga kvalitet och en bra studiemiljö. Sent på eftermiddagen fick jag så till sist hälsa våra internationella studenter välkomna. Här var stämningen också hög och entusiasmen påtaglig. Jag hoppas att de ska trivas och känna sig hemma både i Stockholm och på universitetet! Välkomstdagen är en alldeles speciell dag för rektor, därför att den påminner om vårt främsta uppdrag som universitet: att erbjuda högkvalitativ utbildning med solid förankring i forskningen, vilket också är vårt största bidrag till samhället.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s