Med nya vicerektorer i ledningen

Tillbaka efter ledigheter har det – som vanligt – varit rivstart! Rektors ledningsgrupp – prorektor, vicerektorer, förvaltningschef och biträdande förvaltningschef – har haft ett dygnslångt möte för att lära känna varandra, informera om och på bästa sätt kunna planera för framtida beredning av aktuella universitetsövergripande frågor; bland annat avseende kvalitetssystem inom utbildning och forskning, strategi- och värdegrundsarbete.

Jag har haft glädjen att nu få välkomna tre nya vicerektorer. Samtidigt var det första gången som SU-anställd som vår universitetsdirektör tillika förvaltningschef deltog i ledningens internat. Efter snart fem år som rektor konstaterar jag att hela ledningen (utöver undertecknad) har hunnit bytas ut under den senaste tvåårsperioden (prorektor tillträdde i juli 2016). Förnyelse är viktigt och bra. Samtidigt är det viktigt att ledningen behåller kompassriktningen över tid, för att vi ska få långsiktighet i hur vi uppfyller vår uppgift som universitet. Därför är det extra glädjande att konstatera att överlämningen har gått synnerligen smidigt.

För mig som rektor ligger en viktig nyckel till god styrning av ett lärosäte i en öppen dialog inom ledningen, där det är högt i tak så att alla frågor kan lyftas och där vi har respekt för varandras ansvars- och kompetensområden. Vi måste kunna vara oeniga i sakfrågor utan att det äventyrar det goda samtalet inom ledningen. Det finns alla förutsättningar för att denna goda samtalskultur ska fortsätta.

Korta beslutsvägar tror jag också är en nyckel till framgångsrik verksamhet inom våra kärnuppdrag som universitet. Jag är därför mycket glad över den organisationsförändring som nu genomförts på det humanvetenskapliga området, med två vicerektorer tillika dekaner för humanistisk och samhällsvetenskaplig fakultet. Även dekanus för juridisk fakultet rapporterar numera åter till rektor. Detta kommer att främja humanvetenskapernas förankring i ledningen – och, tror jag, därmed även dialogen mellan natur- och humanvetenskaper. Jag vill önska våra nya vicerektorer varmt lycka till i deras viktiga arbete att leda sin verksamhet!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s