Möten i Japan

Sedan några dagar befinner jag mig i Kyoto, där Sweden-Japan University and Research Leadership Summit just har hållits, med ett antal svenska och japanska rektorer och forskningsfinansiärer, i närvaro av den svenske ambassadören och den biträdande japanske forskningsministern. Det var en uppföljning av Japan-Sweden University President’s summit 2015, som blev startskottet för MIRAI-samarbetet mellan 15 svenska och japanska universitet där Stockholms universitet också deltar, och som också var en pusselbit i uppbyggnaden av det strategiska partnerskap vi tillsammans med KI och KTH har ingått med University of Tokyo.

Just nu pågår STS Forum (Science and Technology for Society) här i Kyoto, en årlig kongress som samlar ca 1500 deltagare från akademi, näringsliv, offentlig sektor och politik. Den inleddes storstilat av Japans premiärminister Shinzo Abe, vilket säger något om dess tyngd som evenemang. Som ofta i detta slags breda samlingar är panelerna av något blandad kvalitet, men som omvärldsbevakning är det svårslaget. Här kan man vara säker på att alla ämnen i tiden och buzzwords under uppsegling passerar revy.

Här hålls också specialmöten, exempelvis för rektorer, där jag igår deltog i en intressant diskussion om universitetens specifika kultur med kollegor från hela världen. Vi diskuterade framgångsfaktorer, där vi var påfallande eniga oberoende av geografisk hemvist. Främst gäller det strävan efter excellens, men inte bara individuell, utan om att bygga starka miljöer och därmed ägna stor omsorg åt rekryteringar. Vi diskuterade vikten av fokus på vårt kärnuppdrag, forskning och utbildning, med samverkan som följd. Vi talade om nödvändigheten av akademisk frihet – att bygga förtroende och utmana auktoriteter – som samtidigt går hand i hand med akademiskt ansvar – att vara öppna, adressera samhällsutmaningar och tillhandahålla kunskap. Särskilt intressant var dock diskussionen om utmaningar, även om det knappast var någon överraskning att universiteten på många olika håll i världen idag erfar ett ökande tryck, såväl från regeringar som från industri. Flera vittnade om att inte minst det senare hotar grundforskningen, genom kraven på innovation och snabba resultat. Vi diskuterade också den djupt problematiska politisering av universiteten som vi hittills sett bland annat i Storbritannien och USA, med starka konflikter mellan olika intressegrupper. Apropå ämnen i tiden: kultur- och värdefrågor genomsyrar idag verkligen på nytt universiteten världen över.

Imorgon reser KI:s rektor Ole Petter Ottersen och jag tidigt till Tokyo för ett möte med Tokyouniversitetets rektor Makoto Gonokami. Sedan vidtar ett tredagarsseminarium inom ramen för MIRAI-samarbetet, där en rad forskare från Stockholms universitet också deltar. Förutom paneldiskussioner i plenum hålls också fyra specialiserade workshops, kring hållbar utveckling, materialvetenskaper, åldrande och innovation. MIRAI-seminariet inleds med det officiella undertecknandet av ett japansk-svenskt ”joint statement” om ökat samarbete inom vetenskap och teknologi och avslutas med en jubileumsbankett för att fira 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Möten i Japan

  1. Pingback: Forskningssamverkan med Japan fördjupas – potential också på utbildningssidan | President's blog

Lämna en kommentar