Seminarium om hållbar utveckling i Aten

Sedan igår befinner jag mig i Aten, där vi idag har haft ett heldagsseminarium på temat Challenges and Opportunities related to a new Climate Economy: Driving Innovation for Sustainable Development. Seminariet, som ägde rum i Academy of Athens magnifika lokaler, arrangerades av Navarino Environmental Observatory, vår fältstation i Messinien, som drivs av Stockholms universitet i samarbete med ekoturismföretaget TEMES och Academy of Athens. Såväl ordföranden Karin Holmgren, under våren tf rektor vid SLU, som NEOs föreståndare Johan Kuylenstierna och flera andra medarbetare vid SU, medverkade aktivt under dagen.

I seminariearrangemanget har vi också haft stort stöd från Sveriges ambassadör till Grekland Charlotte Sommelin och hela ambassaden. Till vår stora glädje accepterade Kronprinsessan vår inbjudan att delta i seminariet, och det gjorde även Greklands president Prokopis Pavlopoulos som var med inledningsvis. Av ett seminarium för en till omfånget anspråkslös fältstation blev det alltså ett högnivåmöte – och det på goda grunder. NEO är ett på flera sätt unikt internationellt samarbetsprojekt mellan näringsliv, civilsamhälle och akademi. Det visar på betydelsen av såväl regional förankring som internationell utblick när det kommer till klimat och miljö. För en hållbar utveckling krävs bättre nationell och internationell integrering av naturresurserna och deras styrning. Genom EU-projektet COASTAL, där NEO/SU deltar, integreras exempelvis studiet av kustregioner havs- och landrelaterade frågor, från Östersjön till Medelhavet och på flera andra håll, på ett unikt sätt. Men det är också viktigt med både klimatsmarta investeringar och stadsplanering, liksom med innovativa lösningar från näringslivshåll. Dagen bjöd på en rik mosaik av korta anföranden från såväl forskare som näringslivsföreträdare, som både gav en konturskarp bild av klimathotets allvar och presenterade olika goda exempel, både beträffande forskning, innovation och policyutveckling. Det förtjänar att upprepas: endast genom samarbete – lokalt, regionalt, nationellt, internationellt – kan vi gemensamt tackla klimatutmaningarna och nå de globala målen för hållbar utveckling.

Imorgon blir det interna möten – samarbetsavtalet kring NEO ska omförhandlas inför den stundande tredje femårsperioden. Jag är övertygad om att dagens seminarium har lagt en god grund för fortsatt samarbete.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s