Sara Danius

Under veckan som gått har årets Nobelpris tillkännagivits, inklusive förra årets i litteratur – en vecka som alltid engagerar både universiteten och allmänheten. Det är en händelse som ser ut som en tanke att Sara Danius gick bort just i slutet av denna vecka.
Stockholms universitet var Saras Alma Mater, det var här hon började sina studier i litteraturvetenskap och hit valde hon att återvända som professor i ämnet 2013, samma år som hon invaldes i Svenska Akademien. Tidigare i år, när hon lämnade Akademien, talade hon om att hon såg fram mot att återuppta sin forskar- och lärargärning vid universitetet.
Sara Danius var en framstående humanistisk forskare med stor integritet, stringens och lyskraft. Med sin internationella gärning och sin bredd som både forskare och kritiker är hon en förebild. Hennes minne lever vidare i det intellektuella arv hon lämnar efter sig.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s