Östersjödagen – och Tvärminne 120 år

Idag är det Östersjödagen. Jag har firat den på Helsingfors universitets 120-årsjubilerande forskningsstation Tvärminne, systerstation till vårt eget Askölaboratorium. Tillsammans med rektor Sari Lindblom från Helsingfors, som också firade Askös 60-årsjubileum på plats i juni, har jag fått ta del av ett digert och spännande program, med fokus på presentationen av vårt nya samarbete Coast Clim, som vidgar samarbetet kring vårt unika innanhav till att också inkludera atmosfärsforskning. Det forskarna nu tar sig an är att beskriva och besvara frågan om kustens roll när det gäller biologisk mångfald och klimat – de två dominerande utmaningarna på vår planet. Ambitionen är också att stödja beslut i samhället – en påminnelse om universitetets unika uppgift att utveckla ny kunskap i sin egen rätt, men också för samhällets utveckling. På Tvärminne etableras dessutom nu ett nytt centrum för ”vetenskapsfostran”, där skolungdomar ges möjligheten att bli havsforskare för en dag. På plats på Tvärminne fanns även, förutom HU:s forskningsfartyg Augusta, även vårt eget Electra, vilka – liksom forskningen vid våra två universitet och fältstationer – även kompletterar varandra väl. Det blev ett inspirerande startskott för fortsatt samarbete, och en passande inledning på ett nytt läsår, präglat av förväntan och förhoppningar. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s