NEO-möte i Aten med presidentdeltagande

Jag är i Aten med en delegation från Stockholms universitet för att uppmärksamma förnyelsen av avtalet med ekoturismföretaget TEMES och Academy of Athens kring vår forskningsstation NEO på Costa Navarino. Dagen inleddes med en forskarworkshop där svenska och grekiska forskare som arbetat vid NEO talade om sin forskning kring klimat och miljö, som spänner över allt från geomorfologi till dendrologi och över den historiska utvecklingen under tusentals år.

Workshopen följdes av ett officiellt evenemang i närvaro av Greklands president Prokopis Pavlopoulos. Presidenten inledningstalade också för ett fullsatt auditorium, där även Sveriges ambassadör i Grekland Charlotte Wrangberg deltog som en av hedersgästerna. Han följdes av KVA:s preses Barbara Cannon, preses för Academy of Athens, direktören för TEMES och mig, vi tre sistnämnda som företrädare för de tre parterna i samarbetsavtalet.

Till sist sammanfattade föreståndaren för NEO, Karin Holmgren, verksamheten under de första fem åren vid NEO. Det är sannerligen ett imponerande resultat, både vad gäller konkreta forskningsresultat och publikationer och i skapandet av en livaktig internationell mötesplats för forskare. Som final på hela evenemanget undertecknade vi högtidligt det förnyade avtalet., samtidigt som en ny film om NEO presenterades.

Det hela ägde rum under ett massivt medieuppbåd, med flera tv-kanaler på plats. Det blev en festlighet där den fria grundforskningen befann sig i högsätet, jämte samverkan mellan akademi och näringsliv och givetvis internationellt samarbete, med särskilt fokus på svensk-grekiska relationer. Ett står helt klart: det våra forskare från Stockholms universitet lyckats åstadkomma tack vare NEO hade vi inte kunnat göra utan detta strategiska partnerskap.

Unknown-1

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till NEO-möte i Aten med presidentdeltagande

  1. Karin Ulfsdotter Crépin skriver:

    Varma välgångsönskningar i det fortsatta samarbetet! Best wishes!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s