Täcka udden och Bologna

I fredags i förra veckan ägde det årliga mötet rum på Täcka udden för Huvudmannarådet för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Huvudmannarådet – det förtjänar att upprepas – är unikt genom det förhållande det etablerar mellan finansiär och lärosäten/akademier: finansiärerna låter lärosätena och akademierna inta platserna runt bordet för att diskutera aktuella frågor, medan de själva sitter längs väggarna och lyssnar. Som alltid var mötet både informativt och rikt på diskussion, denna gång bland annat om karriärvägar och jämställdhet, om infrastruktur och internationella utmaningar.

Sedan dess har jag tillbringat några dagar vid Bolognauniversitetet, där Magna Charta Observatory organiserade en workshop för de tio pilotuniversitet från hela världen som nu prövar det ”instrument” som man tagit fram för att arbeta med frågor om akademiska kärnvärden:  både de fundamentala – autonomi och akademisk frihet, rättvisa och integritet – och institutionella kärnvärden. För Stockholms universitets vidkommande identifierades de senare för något tiotal år sedan, i dialog med kärnverksamheten (men har sedan dess modifierats en aning): öppenhet, nyskapande och gränsöverskridande. Under året diskuteras de akademiska kärnvärdena i olika sammanhang på universitetet. Efter påsk kommer också en inbjudan från rektor till alla medarbetare och studenter att komma med inspel till pilotarbetet. Arbetet kommer att redovisas vid en konferens i Salamanca i september, då universitetet där fyller 800 år och Magna Charta Universitatum firar trettioårsjubileum.

Men nu önskar jag först och främst alla en Glad Påsk!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s