Rektorsresa till Rom

Tillsammans med 22 rektorskollegor från olika lärosäten runtom i Sverige befinner jag mig för närvarande i Rom – det är den största svenska rektorsdelegationen i internationellt sammanhang hittills. UKÄ, som har regeringens uppdrag att bidra till lärosätenas ledningsutveckling, organiserar för ändamålet regelbundet rektorsresor, senast till Sydafrika och Botswana för tre år sedan tillsammans med STINT. I dag deltar vi i ett seminarium i Svenska institutets vackra lokaler, på temat Universities in defense of science and common good, med inte mindre än ett sextiotal italienska deltagare – förutom rektorer, vicerektorer och andra akademiska företrädare också representanter för UKÄ:s och SUHF:s italienska motsvarigheter. Det har varit diskussioner om hållbarhetsfrågor – såväl miljömässig och ekonomisk som social och kulturell – och om andra svårigheter för universiteten i tider av falska nyheter, hot mot enskilda forskare och i förlängningen mot hela det demokratiska samhället. Imorgon träffar vi vice utbildningsministern, som har särskilt ansvar för högre utbildning och forskning, samt besöker de båda universiteten Sapienza och Roma Tre. (SU har samarbete med båda, bland annat genom UNICA-nätverket, men särskilt också med Sapienza inom ramen för det nya CIVIS-samarbetet.) Tanken med resan – förutom att stimulera samarbete och dialog kring viktiga frågor för sektorn – är att ge oss rektorer fördjupad internationell utblick och därmed möjlighet till fördjupad reflektion över vårt ledningsuppdrag.

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )