Nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten

Idag höll SUHF ett sedan länge planerat förbundsförsamlingsmöte, vilket gjorde att landets alla rektorer och förvaltningschefer samlat kunde ansluta till regeringens presskonferens kl 13. Där aviserades bland annat att universitet och högskolor från den 15 juni inte längre rekommenderas att bedriva utbildning ”på distans”, som det allmänt har kallats. Detta svarar väl mot det inriktningsbeslut som redan fattats för Stockholms universitets vidkommande, där vi inför höstens terminsstart räknar med en kombination av webbaserad undervisning och inslag på plats på campus – som glädjande nog nu blir möjligt att implementera. Det är förstås både viktigt och välkommet att lärosätena härigenom fått tydligare planeringsförutsättningar, framför allt inför hösten, och beslutet togs också emot positivt i sektorn. Men många nya frågor väcks också. Viktigt är att hålla i minnet att Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer fortfarande gäller, såsom att begränsningen fortfarande är 50 personer vid allmänna sammankomster, att avstånd på två meter till andra rekommenderas, att trängsel i kollektivtrafiken måste undvikas och så vidare. Exakt vad det nya beskedet kommer att innebära för studenter och medarbetare vid SU får vi därför anledning att återkomma till.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten

 1. Med tanke på den fortsatta smittspridningen bör Stockholms universitet enligt min mening på eget initiativ fortsätta med onlineundervisning under hösten. SU bör också på eget initiativ följa WHOs rekommendation angående munskydd, vilket är i linje med internationell forskning. Stockholm är speciellt drabbat även i ett internationellt perspektiv. Vi bör tänka på riskgrupperna, sjukvårdspersonalen och på att de socialt och ekonomiskt utsatta förorterna har väldigt höga dödstal. Vi bör heller inte bidra till att sprida smittan till regioner och länder som är mindre drabbade.

  • Emil Bergholtz, professor i teoretisk fysik, Stockholms universitet skriver:

   Jag håller helt med Rodney Edvinsson om detta. Internationellt har många ledande universitet redan tagit likande beslut och det vore oerhört värdefullt om SU skulle kunna gå före i denna viktiga fråga i Sverige.

   • astridwidding skriver:

    Tack till Rodney Edvinsson och Emil Bergholtz för era kommentarer! Under hösten fortsätter Stockholms universitet att satsa på digital undervisning, men för att möta olika ämnesområdens och studenters behov av exempelvis laborationer kommer vi också att bedriva viss campusförlagd verksamhet. Verksamheten på campus utformas så att den följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bland annat undvika trängsel – som myndighet följer universitetet svenska expertmyndigheters rekommendationer.

  • astridwidding skriver:

   Tack till Rodney Edvinsson och Emil Bergholtz för era kommentarer! Under hösten fortsätter Stockholms universitet att satsa på digital undervisning, men för att möta olika ämnesområdens och studenters behov av exempelvis laborationer kommer vi också att bedriva viss campusförlagd verksamhet. Verksamheten på campus utformas så att den följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bland annat undvika trängsel – som myndighet följer universitetet svenska expertmyndigheters rekommendationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s