KAW-satsning på datadriven livsvetenskap

Idag har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse offentliggjort sin senaste stora satsning, 3,1 miljarder fram till 2032, på datadriven livsvetenskap – ett viktigt och snabbt växande fält vars utveckling inte kunde ligga mer rätt i tiden. Satsningen är nationell, men placeras vid SciLifeLab, med geografisk bas i Stockholm och Uppsala med de fyra värduniversiteten KI, KTH, SU och UU, men också med noder runt om i landet tack vare KAW:s tidigare satsning. Att det nya programmet placeras vid SciLifeLab är ett erkännande av SciLifeLabs unika ställning som både en stark nationell infrastruktur och, tack vare strategiska forskningsmedel och satsningar från värduniversiteten, en stark forskningsmiljö som driver infrastrukturens förnyelse och utveckling. 

Den livsvetenskapliga forskningen har idag tillgång till enorma datamängder. Genom AI, big data och maskinlärning finns också unika förutsättningar för forskare att ta sig an alla dessa data och utvinna ny kunskap. Satsningen från KAW kommer att göras i flera etapper, som omfattar rekryteringar, datastöd och databaser samt en forskarskola och olika nätverksaktiviteter. Tanken är också att programmet ska samverka och ge synergieffekter med de andra stora KAW-satsningar som gjorts under senare år, dels WASP-programmet kring autonoma system, dels kvantsatsningen WACQT. Men även KAW:s  stöd till Nordita, WINQ (”Physics for Computing, Computing for Physics”), som är av stor strategisk betydelse för Stockholms universitet, har potential framöver att utvidgas mot livsvetenskap och SciLifeLab. 

Precisionsmedicin och diagnostik samt smittspridning och infektionsbiologi är givetvis högaktuella områden med stor medial genklang. Men den nya KAW-satsningen omfattar också cell- och molekylärbiologi samt evolution och biodiversitet, två områden där Stockholms universitet är särskilt starka. För vart och ett av de ingående universiteten tillförs i den första etappen två rekryteringspaket om 17 mnkr, omfattande ett biträdande lektorat, två doktorander och två post docs, och i nästa etapp ytterligare två. Det blir en betydelsefull förstärkning av vår forskning, samtidigt som det ger goda möjligheter till ytterligare utvecklade samarbeten inom SciLifeLab. 

Det kan med detta också konstateras att KAW ytterligare befäst sin position som en unikt målmedveten och strategiskt genomtänkt forskningsfinansiär, helt utan motstycke i det svenska forskningslandskapet. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s