Finskan vid Stockholms universitet har fyllt 90

Finskan vid Stockholms universitet fyllde 90 år 2020, och idag högtidlighålls jubileet genom ett digitalt symposium och festprogram, där bland annat Finlands ambassadör till Sverige Liisa Talonpoika, vicerektor Elisabeth Wåghäll Nivre och hedersdoktor Tom Moring samt en rad andra forskare och studenter medverkar. 

Utbildningen i finska tillkom först vid Stockholms högskola under lektor Volmar Berghs ledning, och 1965 etablerades den första professuren, med Osmo Hormia som innehavare. Ämnet har utvecklats vid universitetet genom åren och är idag ett litet, men viktigt, språkämne, nu med professor Jarmo Lainio som ämnesföreträdare. När ämnet finska år 2010 fyllde 80 år resulterade det i en skrift med bland annat en historisk tillbakablick på dess utveckling vid lärosätet. Dagens firande lägger därför fokus vid dagsläget i ljuset av de senaste tio årens utveckling. Som inom de flesta språkämnen kan forskningen spänna över både lingvistik och litteratur. Stockholms universitet har också regeringens uppdrag att ge utbildning och utveckla ämneslärarutbildning i finska, och som ett av de nationella minoritetsspråken har språket en särskilt viktig roll i det svenska samhället. Samverkansuppdraget står därför också specifikt i fokus för finskämnets verksamhet. 

Idag vill jag passa på att varmt lyckönska jubilaren och hoppas på en fortsatt lyckosam utveckling för finskan vid Stockholms universitet under kommande år, såväl inom utbildning och forskning som samverkan. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Finskan vid Stockholms universitet har fyllt 90

  1. Pingback: Januari: ett nytt år och en ny termin – Dekanbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s