WISE – och ny regering

Stockholms universitet är ett av sex bidragsmottagande universitet för Wallenbergstiftelsernas nya forskningsprogram WISE, offentliggjort idag, på materialvetenskap för en hållbar värld – en forskningssatsning på totalt drygt 3 miljarder. Syftet med programmet, där Linköpings universitet är värduniversitet, är att både möjliggöra hållbara teknologier och att utbilda framtidens ledare inom både akademi, industri och samhälle. För Stockholms universitets vidkommande betyder det oerhört välkomna möjligheter att rekrytera ett antal biträdande lektorer under tio års tid, samt att delta i bland annat rekryteringen av nya doktorander. Det är ett fantastiskt forskningsprogram som kommer att bidra till utvecklingen av det redan starka området materialvetenskap i Sverige framöver. Denna nya satsning bekräftar också än en gång Wallenbergstiftelsernas helt unika roll i det svenska forskningslandskapet – att kunna bidra offensivt och effektivt på områden där det finns en stark utvecklingspotential utifrån befintlig kompetens, så att ett svenskt bidrag kan göra aktiv skillnad – både för Sverige och för världens samlade forskningsbehov. 

Idag fick vi också besked om den nya regeringen fram till valet, där Matilda Ernkrans nu lämnar sitt tidigare uppdrag med ansvar för högskolesektorn för att istället bli biståndsminister, men där hon heller inte ersätts – i stället tillsätts en ny skolminister. Det får därmed förutsättas att utbildningsminister Anna Ekström, som fortsätter sitt uppdrag som utbildningsminister, även inom sin portfölj framgent tar över ansvaret för högre utbildning och forskning – gott så, med tanke på statsrådets kompetens och erfarenhet. Men det är tyvärr också en tydlig signal inför valrörelsen att dessa frågor knappast är några valvinnare, och därmed inte anses behöva någon separat statsrådspost. Ur universitetens och högskolornas perspektiv måste detta ändå sägas vara oroande för framtiden. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s