CIVIS vidgas mot Afrika

Jag har tillbringat tre dagar i Marseille i sällskap av kollegorna i CIVIS-alliansen, som hållit konferens under rubriken Nya horisonter för ett europeisk–afrikanskt partnerskap. Som framgick av den ursprungliga CIVIS-ansökan var avsikten redan från början att vidga alliansen också till ett antal afrikanska partners. Under ledning från Tübingens universitet har ett avtal och en avsiktsförklaring tagits fram, där sex ledande afrikanska universitet nu tecknar partnerskap med CIVIS. På så sätt vidgas alliansen utöver det rent europeiska perspektivet, och våra universitet berikas både genom att fördjupa och utvidga redan pågående utbyten och genom att utveckla nya. 

Det handlar om både utbildnings- och forskningssamarbeten över två kontinenter för att gemensamt möta samhällsutmaningarna, exempelvis klimat och hälsa, och att skapa mötesplatser för ömsesidigt utbyte – för jämlikt samarbete i en ojämlik värld, som en afrikansk kollega formulerade saken. Vicedekan Stefan Helgesson från Stockholms universitet, som deltagit i arbetet med att ta fram samarbetsavtalet, hade hedersuppdraget att sammanfatta konferensen. Begreppet kolonialism är oundvikligt i sammanhanget. Men det är viktigt med såväl nyansering som diversifiering – Europa och Afrika är inte två monoliter, utan kontinenter med stor mångfald och stor inbördes variation mellan länder och kulturer.

Vid själva signeringsceremonin medverkade också studenter, däribland Wictoria M Wernicka från Stockholms universitet, som är sekreterare i CIVIS studentråd. Det är viktigt och bra att studenterna tar aktiv del i arbetet inom alliansen – deras ökade mobilitet är ju själva kärnan i vår verksamhet. 

Idag har vi även haft rektorsmöte där vi tagit ställning till budget och nyckeldokument i den nya ansökan till EU-kommissionen inför CIVIS 2.0. Vi har givetvis också diskuterat kriget i Ukraina, där CIVIS står beredda att bidra på alla möjliga sätt. Det finns en stark vilja att samordna våra insatser och dra nytta av alliansens hela bredd för att bistå våra ukrainska kollegor, både studenter och forskare. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till CIVIS vidgas mot Afrika

  1. Pingback: Universitatea din Stockholm: o cooperare mai strânsă între universitățile europene deschide ușa către parteneriate globale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s