Askö 60 år – och avtal med Helsingfors

Askölaboratoriet, vår fältstation på Askö i Trosa skärgård, har nu i dagarna två firat sextioårsjubileum – ett år för sent, bör det tilläggas, på grund av pandemin. Det var fantastiskt att äntligen kunna genomföra firandet på plats på Askö och – som en kollega skrev till mig idag – både imponerande och inspirerande! 

Igår hedrades vi under hela programmet av kronprinsessan Victorias närvaro, vilket var en stor glädje för alla; hon är en lika kunnig som engagerad frågeställare som både stimulerar och sporrar till goda diskussioner. Hon delade också ut Östersjöakutens pris till Bengt-Owe Janssons och Ann-Mari Janssons minne, till Johan Eklöf och Malin Jonell. Under den mer ceremoniella delen av programmet skrev rektor Sari Lindblom från Helsingfors universitet och jag även under ett samarbetsavtal, som efter nära tio år av gott samarbete nu också formellt befäster det strategiska partnerskapet mellan våra två universitet, där relationen mellan fältstationerna i Askö respektive Tvärminne utgör ett nav – den senare firar sitt 120-årsjubileum i augusti då det blir nytt rektorsmöte. 

Programmet var annars organiserat utifrån sju stationer: en presentation av R/V Electra – ett litet forskningsfartyg med stor kapacitet; en demonstration av forskningssamarbetet med KTH om marin robotik; det nya programmet CoastClim i samarbete med Helsingfors, om hur forskningen kring kust och klimat hänger samman; arbetet kring kartläggning och restaurering av grunda vikar; en forskningsexposé om Östersjöns tångskog; en presentation om miljöövervakningen som grunden för forskningens kunskap om havet; läget för hotade fiskarter i Östersjön samt möjliga åtgärder. 

Från Helsingfors gladdes vi också åt närvaron, förutom av rektor, av en stor delegation från vårt systeruniversitet, bland annat prorektor Tom Bölling, samt från finska privata forskningsstiftelser. Dessutom var vi särskilt glada att få välkomna ledamöter från Konung Carl XVI Gustafs fond för forskning och utbildning, förvaltad av Wallenbergstiftelserna, som på regelbunden basis delat ut medel till arbetet på fältstationen och nu kunde få en inblick i hur de generösa bidragen förvaltats. 

I dag fylldes så Askö av forskare från olika stadier i fältstationens historia – och det är på sätt och vis det allra viktigaste inslaget i jubileumsfirandet: att från verksamhetens sida blicka både bakåt och framåt. Som rektor är jag både stolt och glad över vår starka fältstation på Askö, som jag är övertygad om kommer att spela en central roll även framöver, såväl för Östersjöforskningen som sådan och för Helsingforssamarbetet som för studenter, beslutsfattare och allmänhet som via Östersjöcentrum och Askö kan vidga sin kunskap och förståelse om vårt unika innanhav. Grattis, Askö! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s