Nytt år, nya möten

I förra veckan ägde det årliga dialogseminariet mellan forskningsfinansiärer och lärosäten rum. Som alltid blev det viktiga diskussioner om aktuella frågor. Denna gång först och främst om och med forskningsfinansieringsutredningen under ledning av Ingrid Peterson, som även kommer att besöka Stockholms universitet tillsammans med sina medarbetare. På eftermiddagen följde först ett öppet samtal inför kommande forskningspolitiska proposition, där det är mer angeläget än någonsin att vi kraftsamlar från sektorns sida och enas om viktiga gemensamma inspel, samt ett pass om den högaktuella frågan om meritbedömning, som inte minst hamnat högt på agendan genom EU-kommissionens, EUA:s och Science Europe:s gemensamma initiativ till CoARA, Coalition for the Advancement of Research Assessment, där Stockholms universitet är en av undertecknarna. 

Under veckan som gått har det mest varit interna möten av många olika slag, samt ett referensgruppsmöte med Studieförbundet för näringsliv och samhälle, som har ett mycket intressant pågående treårsprojekt om högre utbildning och forskning, där jag – med prorektor som ersättare – deltar i referensgruppen. 

På fredagen deltog jag i Uppsala universitets promotionshögtid – det var länge sedan jag sist hade möjlighet till det, så det var både roligt och givande. Det är oerhört viktigt att de starka forskningsuniversiteten i Mälardalsregionen håller samman och gör gemensam sak i viktiga regionala angelägenheter. Att tillsammans vara värduniversitet för SciLifeLab och de strategiska forskningsmedel som är förknippade därmed – men som ju dessutom är en nationell infrastruktur – är bara ett av de många uppdrag som förenar oss, som både utmanar och ger mycket tillbaka till universiteten.  

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt år, nya möten

 1. Luis de Miranda skriver:

  Hej,

  Jag tror att den här artikeln kommer att vara användbar för våra kolleger.

  Tio regler för att återskapa akademiska tankesätt
  Inspirerad av 1600-talsfilosofen René Descartes listar Luis de Miranda, forskare i filosofisk hälsa, tio regler med syfte att återskapa den akademiska forskarens tankesätt.

  https://universitetslararen.se/2023/02/13/tio-regler-for-att-aterskapa-akademiska-tankesatt/

  Hälsningar,
  Luis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s