Stockholm trio i Bryssel

Rektorerna i Stockholm trio, cheferna för avdelningarna för forskningsstöd och våra kontaktpersoner med lärosätesansvar inom Brysselkontoret är för närvarande i Bryssel på gemensam resa. Brysselkontorets chef Dan Andrée hade satt samman ett fullmatat program med möten, bland annat med centrala aktörer inom EU-kommissionen och European University Association. Själv ägnade jag måndagen åt ett heldagsmöte med EUA:s nya Research and Innovation Strategy Group, där vi bland annat träffade direktören för ERA (European Research Area), Anna Panagopoulou, och fick en uppdatering om hur arbetet utvecklas med de många konkreta mål som medlemsstaterna prioriterat, till exempel akademisk frihet, karriärvägar, meritvärdering och öppen vetenskap. Idag har alla Trio-rektorerna deltagit i varsin panel under den årliga konferensen med nätverket Science Business, där alla tre universiteten är medlemmar, på temat Sustainable horizons: Does our future depend on science? 

Syftet med resan är dubbelt: att ge bättre inblick i Brysselarbetet och dess möjligheter för våra universitet, men också att sätta Stockholm trio tydligare på kartan. Science Business-konferensen har dessutom gett rika möjligheter att bredda våra nätverk. 

Det är lätt att vara kritisk både mot EU-byråkratin och mot risken att stänga in sig i ett europeiskt fort och glömma världen utanför. Men det är också tydligt att Europa är en oerhört viktig samarbetsarena för universiteten, inte minst i tider av oro och förändring. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s